A A A
Trükkige
Onkoloogiline haigus

Onkoloogiliste haigete toitumine

 

Onkoloogilist haigust põdevale patsiendile on iseloomulik kehakaalu vähenemine. Selle põhjuseks on kasvaja kasvamine, haigel tekkinud isutus ja ebapiisav toitainete omanstamine. Kui kehakaal on liiga väike, võib tekkida olukord, kus kirurgiline operatsioon, kiiritusravi või keemiaravi ei ole võimalik. Lisaks ohustavad kehvas toitumuses haigeid infektsioonid ja operatsioonijärgsed komplikatsioonid. Et seda vältida, on vajalik toitumisravi, mis võib parandada onkoloogiliste haiguste ravi efektiivsust.

 

Kuidas peatada alatoitumus?

 

Väga tähtis on pöörata tähelepanu regulaarsele toitumisele (6–8 korda päevas), toidu kogusele ja kvaliteedile. Toit peab olema maitsev, hästi lõhnav ja isuäratav. Väga tähtis on see, et toit kataks energia-, valkude, vitamiinide ja mineraalide vajaduse. Kõige väärtuslikumad on liha, kala, piimatooted, värsked puu- ja köögiviljad, rukkileib ning jahutooted, eelistama peaks grillitud ja hautatud, mitte rasvas praetud toite.

 

Kui haige on kaotanud palju kehakaalu

 

Kui organismi vajadus toitainete järele kasvab, kuid isu väheneb, ei pruugi tavatoitumine olla lahendus. Sellisel juhul soovitatakse oma toiduvalikut rikastada täisväärtuslike jookidega (nt Nutridrink). Neid jooke  saab lisada toidule, nt suppidele ja magustoitudele  ja tarbida söögikordade vahel.

 

Kui tekib probleeme

 

Väga sageli võib onkoloogilise haiguse ravi põhjustada valulikku neelamist. Sellisel juhul tuleks toitu peenestada või püreestada. Toit ei tohi olla liiga kuum. Kõhulahtisuse või oksendamise, korral tuleb katta nende tagajärjel tekkinud toitainete kaod.

 

Oksendamist saab vähendada, kui süüa väike oode kohe pärast ärkamist. Vältima peaks toidulõhnu. Söögikordade vahel soovitatakse juua palju jahedaid jooke.

 

Kui toitumine suu kaudu ei ole võimalik, nt suuõõnes on haavandeid, soovitatakse minna üle toitmisele sondi kaudu manustades  tööstuslikult valmistatud sonditoitusid makku või soolde. Sellise ravi määrab ning seda korrigeerib arst.

 

Tähelepanu! Iga onkoloogilist haigust põdev patsient peab pöörama tähelepanu toidu kogusele ja kvaliteedile, et õigeaegselt peatada kurnatuse teke!