A A A
Trükkige
Parkinsoni tõbi

Parkinsoni tõbi on neuroloogiline haigus. Enamasti avaldub see pärast 60. eluaastat. Haigusnähud süvenevad aastate jooksul järk-järgult. Alguses muutuvad teatud liigutused aeglasemaks ja kohmakaks. Aja möödudes arenevad tasakaaluhäired, igapäevatoimetustega on raske toime tulla. Kõige sagedasemad haigusnähud on lihasjäikus, käte, õlgade, jalgade ja näo värin, tahtmatud liigutused, liigutuste kooskõlastuse ja tasakaalu häired.

 

Parkinsoni tõve korral on õige toitumine väga tähtis. Kuigi see ei suuda peatada haiguse progresseerumist, saab õige toitumisega tugevdada tarbitavate ravimite efektiivsust ja muuta talutavamaks nende kõrvaltoimed. Lisaks aitab patsiendi hea toitumus kaasa optimaalse tervisliku seisundi ja hea enesetunde säilitamisele.

 

Parkinsoni tõbe põdeval patsiendil on keeruline säilitada ideaalset kehakaalu. Uuringud näitavad, et pea pooltel haigetel esineb haiguse algstaadiumis märkimisväärne kaalulangus. Sellel on kaks põhjust. Esiteks on keeruline süüa, sest patsiendil on raske kasutada söögiriistu, hammustada, närida ja neelata. Väga tihti on häiritud ka maitsmis- ja haistmismeel ning haigel tekib väga kiiresti täiskõhutunne. Väga sageli kaasneb haigusega ka halb tuju. Kõik see põhjustab isutust ning tarbitav toidu kogus väheneb.  Teiseks langeb kehakaal väga tihti seetõttu, et energia kulutamine on suurenenud. Energiat kulub tahtmatutele liigutustele, käte värinale, suurenenud lihaspingetele jne.

 

Et vältida kõhnumist, tuleb jälgida patsiendi toitumist.

 

Kuna haige energiavajadus on suur, kuid teda vaevab tihti isutus, peavad tema toiduportsjonid olema väikesed, kuid sagedased (vähemalt 5 korda päevas, parim on 6–7 korda päevas) ühtlaste vahedega (iga 2–3 tunni tagant). Soovitatakse süüa kergesti seeditavaid (aurutatud, vees keedetud või ahjus küpsetatud), toitainerikkaid (sisaldavad vajalikku kogust kaloreid ja toitaineid), värskelt valmistatud ja isu tõstvaid toite. Väga tähtis on see, et toidusedel oleks hästi mitmekülgne. Tuleks vältida rasvaseid, rasvas praetud toite, pakse suppe ja kastmeid, kõhupuhitust tekitavaid toiduaineid, kuna need on raskesti seeditavad ja jäävad makku pikemaks ajaks. Patsiendi söögisedelis peaks olema palju teraviljatooteid (leiba, küpsetisi, putrusid, makarone), täisväärtuslikke valke, mida saadakse lihast ja piimatoodetest, samuti puu- ja köögivilju (nii töötlemata kui ka keedetud juurvilju). Sööma peaks nii, et oleks rahuldatud haige energia-, valkude ja vitamiinide (eriti tähtsad on B-grupi vitamiinid) ning antioksüdantide vajadus.

 

Kui pingutustest hoolimata sööb haige ikkagi liiga vähe ja ta kaal ei tõuse, tuleks võtta kasutusele täisväärtuslik jook Nutridrink, mille väikeses koguses on palju energiat ja kõrge bioloogilise väärtusega valke. Lisaks saab haige ka kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid. Toode on vedelas vormis, mis lihtsustab tarbimist, sest patsient ei pea seda närima. Nutridrink on käepärastes pudelites ja on varustatud kõrrega, et patsiendil oleks lihtsam seda iseseisvalt juua.