A A A
Trükkige
Operatsioonieelne periood

Juhul, kui haige toitumus operatsiooni eelselt on hea, terveneb ta pärast kirurgilist sekkumist kiiremini. Kui patsiendi toitumus on enne operatsiooni halvem, võib tema tervenemise protsess venida pikemaks. On olemas otsene seos patsiendi operatsioonieelse toitumuse ja tema operatsioonijärgse seisundi vahel. Kui valku ei ole piisavalt, siis pikeneb operatsioonihaavade paranemine, nõrgeneb organismi vastupanuvõime, suureneb infektsioonirisk ja paranemisperiood venib pikemaks.

 

Seetõttu on väga oluline alatoitumuses patsiendi operatsioonieelne toitmine toitumuse parandamise eesmärgil kas tavalise toiduga või kasutades selleks spetsiaalseid jooke.

 

Valmistumine kirurgiliseks operatsiooniks

 

Kui haige võib süüa ega kaeba isutuse üle, peaks ta sööma 5 korda päevas regulaarsete ajavahemike tagant (kõige parem on süüa iga 3 tunni tagant). Portsjonid ei tohi olla liiga suured. Soovitatakse süüa kergesti seeditavat toitu (aurutatud või keedetud, küpsetatud praeahjus), toitvaid, värskeid ja maitsvalt valmistatud toite. Väga tähtis on, et toidusedel oleks mitmekesine. Vältima peaks rasvaseid, rasvas praetud sööke, pakse suppe ja kastmeid, kõhupuhitust tekitavaid toite, sest need on raskesti seeditavad ja jäävad makku pikemaks ajaks. Patsiendi toiduvalikus peaks olema rohkelt teravilju (leiba, küpsetisi, putrusid, makarone, kartuleid) ja täisväärtuslikke valke, mida saadakse lihast ja piimatoodetest, samuti puu- ja köögivilju (nii töötlemata kui keedetud).

 

Kui haigel ei ole isu, võib söögikordade arvu tõsta 6–7 korrani päevas, vähendades vastavalt portsjonite suurust.

 

Kui haige sellele vaatamata sööb liiga vähe ja tema kehakaal ei suurene, tuleks hakata kasutama lisaks toidule täisväärtuslikke jooke: Nutridrinki, mis on energiarikkad ja sisaldavad kõrge bioloogilise väärtusega valke. Lisaks saab haige sellest ka kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid. Nutridrinki on kõige parem tarbida toidukordade vahel. Seda tuleb juua aeglaselt (1 pudel juuakse ära mitte kiiremini kui 30 minutiga), väikeste lonksudena, juues vajadusel peale vett. Lisaks toidule võib Nutridrinki tarbida 1–4 pudelit päevas. Ühes pudelis on 300 kcal energiat ja 12 g valke, millega saab vajadusel asendada terve hommiku- või õhtusöögi ja pool lõunasööki.

 

Operatsioonijärgne periood

 

Uuringud näitavad, et 30–50% patsientidest esineb operatsioonijärgselt erineva raskusega toitumisprobleeme. Seepärast on õige toitumine väga oluline, sest vastasel juhul süveneb kehv toitumus veelgi, suureneb operatsioonijärgsete komplikatsioonide risk, pikeneb paranemisele kuluv aeg. Mõningatel juhtudel vajab haige pärast operatsiooni spetsiaalset toitmist (nt läbi sondi või veeni toitmist), mille määrab arst. Kui haige saab süüa suu kaudu, tuleb kanda hoolt selle eest, et ta sööks piisavalt. Reeglid on samad nagu operatsioonieelsel perioodil – vähemalt 5 toidukorda, väikesed portsjonid, kergesti seeditav, kuid toitev. Kui haigel on raske süüa iseseisvalt, tuleb teda toita. Kui haige sellele vaatamata ööb väga vähe, tema kaal langeb ja ta tunneb nõrkust, tuleks toidule lisaks juua ka Nutridrinki.